NUMS- Choose the correct option - English Grammar for MDCAT

Choose the correct option -
NUMS & MDCAT  in English Grammar 

1. He had done ____ in those years as any man. 


ANSWER= (D)  as much hard work
Explanation: He had done as much hard work in those years as any man

2. She has her brother _____ her at college. 


     D
ANSWER= (A) to drop
Explanation: There is no clearly defined plot nor is there an attempt to establish a  strong "hero" figure

3. A few moments later, she went back into the kitchen to make the salad.   

ANSWER= (B) bound
Explanation:  A few moments later, she went back into the kitchen to make the salad.  

5. By that time two or three people passed, stopped, turned to look, and some stood watching. 


ANSWER= (C) write 
Explanation: By that time two or three people passed, stopped, turned to look, and some stood watching

6. "Let the water run until it gets warm," she said. 

ANSWER= (B) to stand
Explanation: "Let the water run until it gets warm," she said.  

7.  Blood specimens were collected from every person who had come into contact with the patient. 


ANSWER= (B) relax
Explanation: Blood specimens were collected from every person who had come into contact with the patient

8. He reached into an inside coat pocket and withdrew a small sealed envelope.  

ANSWER= (C) make
Explanation: He reached into an inside coat pocket and withdrew a small sealed envelope.

9. I would rather not discuss it anymore if you don't mind.




ANSWER= (B) to avail 
Explanation: I would rather not discuss it anymore if you don't mind.

Click here to learn and attempt a Test of 'since and for'

10.  Opening the door, she picked up the package and carried it into the kitchen, leaving it on the table. 


ANSWER= (B) convince
Explanation: Opening the door, she picked up the package and carried it into the kitchen, leaving it on the table.


11.  He did not trust the woman not to trust him. And he did not want to be mistrusted now.



ANSWER= (C) to obey
Explanation: He did not trust the woman not to trust him. And he did not want to be mistrusted now.

12. I have a dream/A that one day/B every valley/C shall be exalt/D.





ANSWER= (C) sit
Explanation: I have a dream that one day every valley shall be exalted.  

13. The film was/A a critical success/B its lead actors were/C particularly praised/D.  


ANSWER= (B) success;
Explanation: The film was a critical success; its lead actors were particularly praised.  

14.  "They named their child Sara." sentence is  




ANSWER= (C) Complex Transitive in 
Explanation: They named their child Sara. (Sara is the complement of the main object, 'their child'.

15. "I have done my work." the sentence is 




ANSWER= (A) Monotransitive
Explanation: I have done my work.  'my work' is a direct object here. 

16. "Nobody made a mistake." Passive Voice is





ANSWER= (B)  
Explanation: A mistake was made by nobody.  

17. We shall make our kids ____ at home.  





ANSWER= (D)  study
Explanation: We shall make our kids study at home.

18. She did not let her friends ____ her time.  





ANSWER= (B) 
Explanation: She did not let her friends waste her time

19. They lent me some money. The sentence is





ANSWER= (B) Ditransitive 
Explanation: They lent me some money. "me" is an indirect object and "some money" is a direct object

20. Sara has ____ two friends in the class. 





ANSWER= (D) 
Explanation: Sara has got two friends in the class. 

21. She had got her teacher ____ her in college.




ANSWER= (B) 
Explanation: She had got our teacher to guide her in college.

22. I enjoyed myself at the party. The sentence is




ANSWER= (B) 
Explanation: I enjoyed myself at the party

23. You shouldn't waste your time idle.





ANSWER= (D) 
Explanation: You shouldn't waste your time idle

24. The Principal awarded the boys merit certificates. 





ANSWER= (A) 
Explanation: The Principal awarded the boys merit certificates.  

25. We shall never take our test tomorrow. 





ANSWER= (B)  
Explanation: We shall never take our test tomorrow.

26. The teacher has made all the students ____ in the class. 





ANSWER= (C) 
Explanation: The teacher made all the students stand in the class.  


27. She has made a new project. The sentence is 



     C) rescheduling 

ANSWER= (A) rescheduled
Explanation: 

28. He has painted his bike black.





ANSWER= (C) painted
Explanation: He has painted his bike black. 

29. I love my country very much. the sentence is





ANSWER= (C)  to pay
Explanation: Did she get her friends to pay her fee 

30. The boys won many medals.





ANSWER= (C) finish
Explanation: The boys won many medals


Student!

If you still have any questions regarding any question or you want any other worksheet to mark, comment in the box. Mark twice at least one worksheet daily.

Suggested books for you to study:

1. Essential Grammar in Use by Reymond Murphy
(Elementary level)

2. Essential Grammar in Use by Reymond Murphy
(Intermediate level)

3. Essential Grammar in Use by Reymond Murphy
(Advanced level)

4. Practical English Usage by Micheal Swan

5. Understanding and Using English Grammar by Betty Schrampfer Azar

6. Oxford Advanced Learner's Dictionary

Thanks


Comments

Popular posts from this blog

Basic English Grammar Lessons

Present Indefinite Tense - No 1

Essential Grammar in Use By Raymond Murphy